maanantai 8. huhtikuuta 2013

Vaeltelua

Athenry Castle

Tarkoituksena mulla oli tänään ihan vain pikaisesti kipaista vaan kaupassa, kun astuin ovesta ulos ja lähdin käppäilemään. Jalat veikin sitten loppujen lopuksi ihan toiseen suuntaan ja päädyin vierailemaan Athnery Castlessa eli siis Athenryn linnassa. Olin onnekas, sillä käynti linnaan on jälleen vasta auennut pääsiäisenä ja nyt linna onkin auki sitten syyskuuhun saakka joka päivä :)

Lippu maksoi vaivaiset kolme euroa  O.o  ja jos minulla olisi ollut opiskelijakortti, olisin päässyt sisälle eurolla. Mietityttää vain, että mahtaako täällä käydä opiskelijakortit ulkomailta. Eivät välttämättä, mutta toisaalta ihmiset tuntuvat olevan joustavampia täällä päin, joten ehkä se olisi käynyt...

Linnan muuria.

Linnan muurin vieressä olleen juhlasalin jäänteet.

River Clarin.

Athenryn linna on pienempi kuin Turun linna, mutta about yhtä vanha. Linna on rakennettu vuonna 1235. Tosin silloin alkuaikoinaan linna oli oikeastaan vain torni, joka oli rakenettu suojaamaan keitä siellä nyt satui asumaan ja vartioimaan kahlaamoa, jonka viereen linna oli rakennettu. 1500 -luvulle mennessä linna oli rakennettu nykyiseen ulkomuotoonsa. Tosin linna jäi jossain vaiheessa tärviölle ja sai raunioitua rauhassa ennen kuin se entisöitiin.

Athenryn linna on myös omintakeinen linna Irlannissa, sillä sen ikkunan puitteissa ja ovesuissa on koristeellisia kaiverruksia, joita ei muissa linnoissa tavata, vaan niitä löytyy kirkollisista rakennuksista. Linnassa on kellari ja kolme kerrosta, joista ensimmäinen on suuri sali (The Great Hall), toista käytettiin varmaankin nukkumapaikkana ja kolmas on vintti, jota saatettiin myös käyttää makuusalina tai sitten puolustustarkoituksiin.





Suuresta salista löytyi pikku huone nimeltään garderobe. En tiä mikä sen suomenkieleinen nimi olisi, tuskin ainakaan vaatekomero ;), mutta garderobe on siis keskiaikainen vessa. Keskiaikaisissa linnoissa siis. Muualla niitä ei ollut, mutta  puolustuksen takia linnoihin rakennettin huussit sisälle. Alhaalla on parit kuvat garderobe'sta sisäpuolelta ja ulkopuolelta. Täytyny olla kylmää kyytiä talvella... toi reikä meinaan on suoraan ulos.



Ja sitten viel hiukkasen lisää kuvia :D

The Great Hall

Edelleen


Ullakko.

Ullakon toinen pääty.
Ullakkoa ei ennen entisöintiä plakaattien mukaan ollut enää lainkaan jäljellä, vaan nykyinen vintti on kokonaan entisöinnin aikaan saannosta.

Linnan kolme rakennusvaihetta.

Kapea ikkuna, jota englanniksi kutsutaan nimellä loop. Niistä jousiampuja pystyi ampumaan vihollista ilman suurta vaaraa itseään kohtaan.

'Loop' ulkopuolelta.
Linnan kellari.

Katosta pystyy vieläkin näkemään jälkiä sen rakentamisesta. Kuva on vähän pieni, mut ne on noita viiruja vasemmalla puolella kuvaa.

Kellaria edelleen.
Alunperin kellari oli infon mukaan vain pimeä varastohuone, johon pääsi kulkemaan vain suuren hallin lattialuukun kautta. Sitä ei tiedetä miksi kellaria muutettiin, mutta oletus on että linnaa alettiin käyttää enemmän varuskuntana ja sen takia kellaria olisi saatettu tarvita raskaamman varustuksen säilömiseen. Ulko-oven lisääminen salli suurempien esineiden liikuttelun kellariin ja sieltä pois.

Hirmu kiva paikka minusta :D ja on aika mahtavaa että meikäläisen to-paikan läheisyydessä sattuu olemaan keskiaikainen linna <3 Tuuli oli ihan julmetun kova taas tänään ja se kuului hiukka aavemaisena ulvontana kun kuljeskeli linnassa. Saattoi hyvin kuvitella millaista se oli joskus keskiajalla. Kylmempää ihan varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti