maanantai 1. huhtikuuta 2013

Perinteinen pasha & kulitsa

Perinteinen pasha

Netti on pullollaan "helppoja ja nopeita" pasha(rahka)ohjeita. Tämä resepti ei ole sellainen. Tämä resepti vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä ja runsaan tunnin seisoskelua hellan ääressä. Tämän reseptin mukaan minun äitini teki pashaa kun olin lapsi ja minulle tämä on se "ainoa oikea" pasharesepti. Pashan ei kuulu valmistua nopesti tai helposti, eikä minun mielestäni puolen tunnin pikarahka reseptilla ole mitään tekemistä oikean pashan kanssa.

Pasha on varsinkin ortodoksi perinteessä tärkeä pääsiäisen osa ja se tarjoillaan kulitsan (resepti alla) kanssa. Pashan alkuperäinen idea oli saada käytettyä paaston aikana ylijääneet maitotuotteet.
 
Minun äitini tarjoaa pashan persikkaviipaleiden kanssa, joten niin minäkin teen :)


 • 3 keltuaista
 • 1 3/4 dl sokeria
 • 2 tlk (à 250 g) maitorahkaa
 • 100 g voita
 • 2 dl kermaa
 • 1 vaniljatanko
 • 1 dl rusinoita
 • 1/2 dl rouhittuja manteleita

 1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
 2. Lisää vaahtoon rahka, huoneenlämmössä pehmennyt voi, kerma ja vaniljatanko.  Sekoita.
 3. Kuumenna aineita hitaasti miedolla lämmöllä (minulla levy kakkosella, asteikko 1-6). Seosta on sekoitettava koko ajan. Seos kuumennetaan höyryävän kuumaksi ja sen annetaan olla höyryävän kuumaa noin viiden minuutin ajan. Seos ei saa päästä kiehumaan, sillä silloin se juoksettuu.
 4. Poista vaniljatanko, kun aineet ovat hiukan jäähtyneet (jäähdyttäessä kannattaa jatkaa sekoittelua, ettei pasha ota pohjaan kiinni).
 5. Lisää seokseen silputut rusinat ja mantelirouhe.
 6. Huuhtele pashamuotti (esim. siivilä tai vastaava, josta neste pääsee valumaan läpi) ja harsokangas kylmällä vedellä. Paina liina muottiin, kaada pashaseos muottiin ja aseta paino (esim. sopivan kokoinen lautanen) pashan päälle. 
 7. Anna pashan valua ja jähmettyä jääkaapissa yön yli. (Muista laittaa kulho muotin alle niin että neste ei valu pitkin jääkaappia. Kulhon on oltava tarpeeksi iso että pasha ei kastu uudelleen vaan jää nesteen yläpuolelle.)Rahka, kerma, voi ja vaniljatanko

Keltuais-sokerivaahto

Aluksi seos on paksuhkoa.

n. 15 minuutin kohdalla voi alkaa olla täysin sulaa ja seos on muuttunut nestemäisemmäksi

Loppua kohti seos alkaa taas tuntua hiukan paksummalta. Minä keitin pashaa yhteensä noin 1,5 tuntia.
 
Valmis seos ja rusinat sekä manteli


"Muotissa" menossa yöksi jääkaappiin.

Valmis pasha. Vaivalloinen ja aikaa vievä, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen.


Kulitsa (pääsiäispulla)

Kulitsa on maustettua pullaa. Juhlapullataikinaan (tavallisesta pullataikinasta poiketen 75g hiiva, kaksi munaa, 2 1/2 dl sokeria ja 200-250 g voita sekä rusinoita : 0,25 l taikina, 0,5 l taikinasta tulee kaksi)  lisätään
 • 1 rkl vanilja- tai vanilliinisokeria
 • 1 sitruunan raastettu kuori
 • 1 dl mantelirouhetta
 Taikina leivotaan pyöreäksi limpuksi, voidellaan munalla ( ja koristellaan mantelirouheella / -lastuilla / raesokerilla). Pulla paistetaan voidellussa uunivuoassa 175 asteessa  noin 40 minuutin ajan. Peitä pulla leivinpaperilla jos pinta tummuu liikaa. Kulitsa tarjoillaan lohkoina tai viipaleina pashan kanssa.


1 kommentti:

 1. Onpa hyvän näköistä! Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

  VastaaPoista