tiistai 23. huhtikuuta 2013

Dublin, osa 1/2: Trinity College

Kuten eilen tuli mainittua, tässä tulee nyt pieni sepitys meikäläisen Dublinin reissusta.


Hieman Dublinin kaupunkinäkymää.

Bussilippu Galwaysta Dubliniin maksaa kymmenen euroa suunta (jos ostaa netistä pääsee jopa halvemmalla), joten bussilla sitten menin. Jotta että minulla olisi aikaa hyöriä ja jotta että pääsisin takaisin Athenryyn ihmisten aikoihin, jouduin heräämään jo kuuden aikoihin. Tai no jouduin ja jouduin, olisihan sitä varmaan voinu nukkua pidempääkin, mutta kun minä en tykkää kiireisistä aamuista, joten herään aina vähintään pari tuntia ennen kuin pitää olla missään.

Korvasin sitä sitten bussissa ottamalla torkut. Matka kestää kumminkin 2,5 tuntia. Paikat, joissa halusin käydä, olin katsonut jo valmiiksi. Trinity Collegessa käyminen oli ihan itsestäänselvyys, siellä olen halunnut käydä Book of Kellsiä katsomassa siitä lähtien kun tiesin varmasti lähteväni Irlantiin. Ja toiseksi kohteekseni otin Dublinin eläintarhan :) En, ainakaan omien muistikuvieni mukaan, ole ikinä käynyt eläintarhassa ja tämä vaikutti hyvältä tilaisuudelta mennä käymään sellaisessa.

Dubliniin saavuttuani kärsin hetkellisestä eksymisestä, bussi jättää matkustajat eri paikkaan (kokonaan toiselle puolelle jokea!) kuin mistä se ottaa mukaan. Mutta se meni nopeasti ohi ja pääsin reippaasti Trinity Collegeen. Trinity College on valtava alue täynnä rakennuksia opiskelua, ja mitä lie muutakin, varten (kuin Turun yliopiston alue...). Alapuolella on kuva Old Librarysta, jossa Book of Kellsiä ja muita vanhoja käsikirjoituksia pidetään esillä. Trinity College itse on perustettu kuningatar Elisabethin toimesta vuonna 1592. Old Library, joka on vanhin säilynyt rakennus Trinity Collegessa, on rakennettu 1712 - 1732.


Book of Kells on kuvitettu keskiaikainen, latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus. Se on kirjoitettu 800 -luvulla ja se sisältää neljä evankeliumia. Se on kirjoitettu unsiaali -fontilla, siltä se minusta ainakin näytti, ja kuvitettu ihan törkeän kauniisti kelttiläisillä solmuilla, spiraaleilla ja eläinkuvioilla. Hiukka kateeks kävi. Meikäläisen nyhermät kalligrafian saralla kalpenee aika paljon tuon eepoksen rinnalla :( Kuvia kirjasta, tai mistään muustakaan kirjasta, ei ole, sillä kuvaaminen ei ole sallittua ja Book of Kellsin kuvaaminen ei ole ikinä sallittua kuulemma. 

Mutta käsikirjoituksia esitelleen näyttelyn jälkeen, pääsee katsomaan myös Long Room -nimistä huonetta, jossa sai ottaa kuvia ja meikä ottikin tilaisuudesta vaarin. The Long Room on Old Libraryn 'päähuone'. Se on melkein 65 m pitkä ja hiukka yli 14 m korkea. Huone toimii kirjastona ja sisältää noin 20 000 kirjaston vanhinta kirjaa. Kaunis huone. 

The Long Room. Toi katto on upea.

Kirjavälikkö ja marmorinen patsas.

Kirjoja kahdessa kerroksessa >D

Vanhin ehjänä säilynyt harppu Irlannissa, 1400 -luvulta. Irlannin kansallissymbolin muotoilu pohjautuu tähän harppuun (kuulin oppaan höpötyksiä taas ;))

Marmorisia patsaita on käytävän molemmin puolin, kokoelma sisätää ymmärtääkseni kuuluisia kirjoittajia.


Kierroksen lopuksi portaat Long Roomista johtavat sopivasti (heikäläisille siis) matkamuistokauppaan. Houkutti ihan hirmuisesti ostaa sieltä sateenvarjo, mutta jätin tällä kertaa ottamatta. Se oli kyllä hieno, joten jos päädyn Dubliniin vielä uudestaan (kuten todennäköistä) niin saatan käydä silloin sen nappaamassa, jos se edelleenkin houkuttaa... Muuten kyllä taisi tulla ihan tarpeeksi ostettua sieltä, mm. 36 arkkia pergamenttipaperia! Ihanaa! 

Taidan pistää tässä kohtaa poikki ja kertoa loppu reissusta toisessa postauksessa. Saattaa muuten tulla turhan pitkä sepitys yhdelle kerralle (helkkari, tää vie varmaan kymmenen sivua meikäläisen matkapäiväkirjasta pelkästään) vaikka yritänkin tehdä tästä hieman tiiviimpää versiota. 

Joten seuraavassa 'jaksossa': The Dublin Zoo :D

Vielä loppuun ihan pakko jakaa, munkki 800 -luvulla oli kirjoittanut jonkin käsikirjoituksen takakanteen, tms. runon itsestään ja kissastaan:

Pangur Bán

I and Pangur Bán my cat
'Tis like a task we are at:
Hunting mice is his delight,
Hunting words I sit all night.

Better far than praise of men
'Tis to sit with book and pen;
Pangur bears me no ill will
He too plies his simple skill.

Oftentimes a mouse will stray
In the hero Pangur's way;
Oftentimes my keen thought set
Takes a meaning in its net.

'Gainst the wall he sets his eye
Full and fierce and sharp and sly;
'Gainst the wall of knowledge I
All my little wisdom try.

Practice every day has made
Pangur perfect in his trade;
I get wisdom day and night
Turning darkness into light.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti