maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pääsiäinen 2012

Meillä täällä pakanakodossa on tapana huomioida sapattipyhien lisäksi joulu ja pääsiäinen, koska minun suvussani ollaan tapakristittyjä --> näin saan hyvän tekosyyn syödä juhla-aterian äitini ja siskoni (ja muiden sukulaisten) kanssa, joita en edes haluaisi sapattipäivälliselle, johon usein liittyy rituaali.

Tähän päivitykseen tarkoituksena puhua ruoasta, kattauskin oli upea, mutta siitä emme tietenkään muistaneet ottaa kuvia -.-

Alkukeittona söimme Juurescappuccinot (linkki vie Pirkan sivuille suoraan reseptiin). Bongasin reseptin Pirkka -lehdestä ja pakkohan se oli kokeilla. Keitto oli todella hyvää - minun muunnelmassani oli 1,2 kg lanttua ja kolme perunaa, koska sellerini ehti kuolla ennen kokkauspäivää. Hyvin riitti kahdeksalle hengelle ja kaappiin jäi vielä noin kahden annoksen verran yli. Harmittaa että kuvaus unohtui, annoksista tuli tosi kivan näköiset meidän indiskakupeissa.

Pääruokana söimme Marokkolaista linssipataa, johon löysin ohjeen joltain keskusteupalstalta. Oma muunnelmani:

5 porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
ripaus mustapippuria
n. 1 tl Pirkan chilitahnaa
2 rkl valmista chilikastiketta
1 prk tomaattimurskaa
1 prk ruskeita papuja
4 dl punaisia linssejä
5 dl vettä
n. 200g liuotettuja (24 tuntia) ja esikeitettyjä (1 tunti) kikherneitä
2 dl kookosmaitoa


Tarjoillaan ranskankerman kanssa!


Kuori ja leikkaa porkkanat ja sipulit reiluiksi kuutioiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy uuninkestävässä padassa. Kuullota kasviksia öljyssä muutaman minuutin ajan.

Lisää kardemumma, kaneli, pippuri, chilitahna, chilikastike, tomaattimurska, linssit ja vesi. Lisää kikherneet.


Anna kiehua levyllä noin 10-15 minuuttia eli kunnes linssit ovat turvonneet. Lisää sitten kookosmaito ja

laita pata uuniin 175 asteeseen noin tunniksi.

Linssipataa ihanassa valurautakattilassani.
Lähikuvaa padasta.


 Alku- ja pääruoan kanssa oli tietysti tarjolla leipää, uusi resepti löytyi kymppimämmipaketin pohjasta:

Mämmileipä

5 dl vettä
50g tuorehiivaa
350g  mämmiä
1 rkl suolaa
0,5 dl pellavansiemeniä
n. 12 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon mämmi, suola ja pellavansiemenet. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa (minulla meni tasan tuo 12 desiä.) Painele taikina uunipellille leivinpaperin päälle levyksi ja jätä kohoamaan liinan alle noin tunniksi. Paista 225 asteessa noin tunnin verran.



Minulla oli kulitsan leipomisen vuoksi kaksi sitruunaa, joista oli vain raastettu kuori. Joten juomaksi syntyi sitruunajuomaa.


Sitruunajuoma
2 sitruunaa
¾ dl sokeria
1 l vettä
jääpaloja

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kuori ja paloittele toinen sitruuna. Laita kannun pohjalle sokeri ja paloiteltu sitruuna ja kaada vesi päälle. Jätä hautumaan puoleksi tunniksi. Siivilöi juoma ja jäähdytä se (minulla oli jääkaapissa yön yli). Lisää toisen sitruunan mehu ja jääpalat. Tarkista maku ja laimenna tarvittaessa. 

Jälkiruoaksi tarjolla oli pashaa - kunnollista, kuumennettua ja valutettua pashaa, ei mitään kaupan rahkasötkötystä - kulitsaa, joka oli minulle aivan uusi tuttavuus, sekä irlantilaista juustokakkua. Laitan näihin kaikkiin reseptit piakkoin (jahka jaksan lavastaa annoskuvat ylijääneistä ^.^ )


Nepeta parka väsähti aivan totaalisesti kaikkeen häsläykseen ja hälinään ja kaksi päivää jatkuneeseen kevätsiivoukseen.

 
Ronja skarppina kerjäämässä tähteitä (ja me ruokimme noita riittävästi ja laadukkaalla ruoalla; Ronja vain rakastaisi syödä leipiä ja leivonnaisia -.-)
Rauhaisaa ja sujuvaa kevättä kaikille! Blessed be <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti