keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Tulivuori eli kuinka leipoa laavakakku

Tein sunnuntaina Poikaystävän ropeporukalle kolmen ruokalajin päivällisen. Jälkiruoaksi tarjoilin laavakakkua, jonka reseptin nappasin aivan mahtavalta Ann Reardonilta: Magic chocolate lava cake. Omaa versiotani on hieman muokattu, sillä keittiöapulaisellani kävi pieni laskuvirhe, ja hän laittoi brownietaikinaan noin kolme kertaa enemmän kaakaojauhetta kuin alkuperäisessä ohjeessa oli. Tuloksena browniemme oli aivan valtavan hyvää: mehevää ja suklaisempaa kuin suklaa itse. Kannattaa kokeilla jos tykkää supersuklaisuudesta ^.^

Jos englanninkielinen ohje ei hotsita, voit myös tehdä kakun pohjaksi oman maun mikään minkä tahansa brownien tai vaikka mokkapalojen pohjan. Oma pohjani on paistettu kahdessa erässä, koska suurensin ohjetta, jotta koko ropeporukalle varmasti riittäisi. Pohjasta tuli ehkä hiukan liian matala - korkeammalla pohjalla suklaan valuminen olisi näkynyt paremmin. 

1. Paista pohja. Sen on oltava täysin jäähtynyt ennen kuin alat koota jälkiruokaasi. 

2. Temperoi suklaa. Minä tosin totesin, että meillä on nyt niin viileää, että temperoimatonkin suklaa pysyy kiinteänä eikä lysähdä huoneenlämmössä niin kuin kuuluisi tapahtua, joten halutessaan voi myös jättää temperoinnin väliin ja toivoa parasta. Alla olevassa kuvassa näkyvä suklaa on temperoitu. Minä tein kahdeksan annosta ja käytin 200 g Lidlin maitosuklaata.

Levitä sula suklaa tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperille ja anna jähmettyä. Ennen kuin suklaa on täysin jähmettynyt, leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi - suklaapalat tulevat browniepohjasta leikattujen palojen päälle, joten ne kannattaa leikata hieman brownieta isommaksi. Reardon teki jälkiruoistaan pyöreitä; minä tein neliöitä, koska halusin vähentää "hukkapalojen" määrää. 

   


2. Leikkaa brownie sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja nosta palat lautasille. Leikkaa palan keskelle reikä. Minä käytin tähän sodastream - makusiirappipullon korkkia, koska se oli sopivan kokoinen.
  

3. Aukon voi jättää tyhjäksikin, mutta minä laitoin siihen pakastimesta sulatettuja mansikoita ja mustikoita. Täyttäessä on muistettava että täytteet eivät saa olla suklaakannen tiellä. Putoamisefekti on myös näyttävämpi, jos kuuma kastike saa pudota vapaasti ilman esteitä. Jos haluat, että kastiketta valuu jälkiruoan sisältä sitä syödessä, kannattaa laittaa extrakastiketta valmiiksi koloon kasaamisvaiheessa.

4. Aseta suklaakannet paikoilleen ja valmista kastike. Minun kastikkeessani oli:
- 100g maitosuklaata
- 100g tummaa suklaata
- n. 1 - 2 dl kermaa

Sulata suklaa mikrossa. Pysäytä mikro ja sekoita suklaata 20 sekunnin välein, muuten suklaa palaa. Kun suklaa on sulaa, lisää kerma ja sekoita kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Kerma ei aluksi tunnu sekoittuvan suklaaseen, mutta kyllä se lopulta sekoittuu. Tarkista että kastikkeesi on varmasti kuumaa - muuten se ei sulata suklaakantta ja pääse valumaan kauniisti jälkiruoan sisälle. Jos tuntuu että kastike ei ole tarpeeksi kuumaa, lämmitä varovasti mikrossa max. 20 sekunttia kerrallaan, ja muista sekoittaa. Kastikkeen pitäisi tuntua käteen kuumalta. Nyt on aika tarjoilla :)

Tässä kohtaa annoksen ulkonäkö kuvissa muuttuu, koska emme ropeiltana muistaneet kuvata loppuvaihetta -.-  Jouduin Poikaystävän harmiksi lavastamaan hänelle uuden annoksen. Lisukkeina mansikoita, itsekeitettyä kinuskia ja valkosuklaamoussea. Allaolevin kuvien suklaakantta ei ole temperoitu.

5.  Tarjoile jälkiruoka. Kaada kuumaa suklaakastiketta suklaakannelle. Kastike sulattaa kannen ja valuu kauniisti jälkiruoan sisälle. Meillä tosin valumista piti hetki odotella - ehkä kanteni olivat liian paksut.

6. Herkuttele yhdessä ystävien kanssa!

P.S. Tämä voisi olla vaikka täydellinen ystävänpäivän herkku - valtavasti suklaata ja mansikoita. Nam ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti