maanantai 17. joulukuuta 2012

Mökkejä ja temppeleitä

Meillä oli taas jokavuotinen piparihelvetti eilen. Hirmuisesti piparkakkuja syötäväksi ei tullut vaikka taikinaa hankittiinkin kaksi kiloa, mutta piparkakkutaloja tulikin kolme ja suuri kuusi kaupan päälle. Itse tein meille vain suuren kuusen, olin nähnyt koulussa kivannäköisen mallin, jota halusin kokeilla ja äidilleni pikkuisen mökin. Usva teki tänä vuonna meidän piparkakkutalomme.

Pikku-Usva oli myös kutsuttu, kuten hänet yleensä kutsutaan. Ja hänellä olikin sitten mielenkiintoinen idea, jota me Usvan kanssa tietysti heti innostuimme suunnitteleemaan. Pikku-Usva halusi tehdä japanilaisen temppelin, tai ainakin mahdollisimman paljon sellaisen näköisen piparkakkutemppelin ;)

Ja hieno siitä ensi yritelmäksi minun mielestäni tulikin.


Katto, tai katot, eivät ihan nappiin menneet. Jouduttiin tekemään niille omat kaavat ja mitat eivät osuneet ihan oikeaan. Kuten näkyy, alemman katon kulmat ovat melkoisesti erillään ja ylemmästä katosta tuli vähän liian pieni. Sen olisi kuulunut ulottua jonkin verran seinistä vielä ulommas.Ja valitettavasti temppelistä uupuu ovi, joka on täysin oma vikani, kun unohdin taikinaa leikatessani sen leikata.



Yritimme tehdä temppelistä muutenkin japanilaistyylisen ja sen voi huomata ikkunoissa, jotka ovat pitkiä ja kapeita ja pareittain ryhmiteltyinä. Saimme katot myös kaarrettua, japanilaisten temppelien katothan ovat usein kaarevia.

Koristelu on täysin Pikku-Usvan antia, me autoimme vain talon kokoamisessa. Ja mielestäni Pikku-Usva onnistui aika hyvin. Hän antoi temppelille tarinaksi hieman ränsistyneen vuosia sitten hylätyn temppelin >D

Äidilleni valmistama pikkuinen mökki onnistui mahtavasti! Taitaa olla yksiä parhaimpia piparkakkutaloja, joita olen ikuna tehnyt, vaikka ongelmitta en tietenkään saanut tönöä valmiiksi. Sain,  me kaikki saimme, paljon ideoita koristeluun Kinuskikissan blogista Pakkasukon piparkakkutalosta, mm. manteleista tehty katto, jota käytin äitini tönössä sekä marsipaankuuset, jotka on kuorrutettu pikeerillä, jotka myöskin löytyvät äitini mökistä.

Ja paaaljon tomusokeria. Meikä saattaa ylikäyttää tomusokeria, mutta se on vain niin nätin näköistä. Talo on noin puolet siitä normaalista piparkakkutalosta, jonka me olemme yleensä tehneet (ei lasketa sitä tornia viime vuonna...) ja koristelut ovat hieman hillitymmät, kuin mitä olen aikaisemmin tehnyt. Minä tykkään käyttää paljon värejä  ja karkkeja, joten ne ovat aikaisemmin olleet sen näköisiäkin. Tänä vuonna talosta vain tuli tuollainen. Ja olen ihan totaalisen rakastunut noihin kuusiin.

Kinuskikissalta löytyy ohjeet, mutta yksin-kertaisuudessaan ne ovat marsipaanista muotoiltuja kartioita, jotka on päällystetty pikeerillä (joka siis on tomusokeria sekoitettuna kanamunan valkuaiseen veden sijaan, taitaapi vielä olla vatkattua kananmunan valkuaista (olin hiukka kiireinen kun sitä pikeeriä tehtiin, joten...)). Päällystäminen oli hiukka hankalaa, kun pikeeri ei aluksi ollut tarpeeksi paksua ja se valui heti. Mutta kyllä niistä ihan söpöt kuuset tuli :) Taidan tehdä ensi vuonnakin noita.

Ja tuossa vielä kuva talon katosta. Olin ahkera ja valitsin vieläpä ehjimmät mantelilastut pussista kattoa varten. Niiden nyhertäminen oli hieman pikkutarkkaa puuhaa, mutta eipä tuo minua haittaa. Ja siitä tuli hienon näköinen , varsinkin kun sai tomusokeria vielä päälle. Rajasin vielä katon reunat pikeerillä ja vedin niihin tuollaiset pikkuiset jääpuikon tapaiset roikkumaan.

Sitten oli meikäläisen toinen oma projekti tälle kerralle. Se iso kuusi, jonka mallin näin koulussa. Koulussa ollut kuusi oli ehkä inasen verran paremman näköinen, ainakin mitä tulee tukevuuteen. Minun kuuseni kanssa oli pieniä tasapaino-ongelmia, plus taikina oli hirmu haurasta paikoin, vaikka olin sen mielestäni ihan hyvin paistanutkin. Voinhan toki olla väärässäkin... Mutta loppujen lopuksi siitä tuli ihan nätti kuusi.



Kerroksien väleissä on suunnilleen napin kokoiset piparit antamassa kuuselle vähän ilmavuutta ja illuusion rungosta. Vaikeuksista huolimatta olen melkoisen tyytyväinen siihen.

Ja lopuksi Usvan mökki, joka on "normaalin" kokoinen. Siitäkin tuli melko yksinkertainen tällä kertaa sillä meiltä meinasi loppua pikeeri kesken. Mutta söpö tuli ja minä tykkään noista sienistä. Ja kuuseni sai asuinpaikan mökin pihalta.


Hoksasimme myös sellaisen idean, että talon sisälle voi laittaa led-valotuikun, jolloin mökki näyttää mukavan kotoisalta. Katto, tai koko talo jos koristelut antavat perää, jätetään liimaamatta kiinni pohjaan jolloin valon saa laitettua päälle ja pois päältä.

Ja kuten kuvasta ylhäällä voi huomata, ikkunoissa on "lasia". Tämä idea on myös Kinuskikissan sivuilta ja kokeilimme sitä kaikissa taloissa, joita eilen väkersimme.

Ikkunoiden tekotapa on oikein helppo. Murskataan tikkari pieneksi, mieluiten joku värikäs tikkari, ellei sitten halua haalean värisiä ikkunoita, ja ripotellaan ne raakojen talon osien ikkunoihin uunipellillä ja pistetään uuniin paistumaan piparien kanssa. Uunissa tikkari sulaa ikknoihin. Ja piparkakkutalolla on upeat värilliset ikkunat :D

Hieman ihan tavallisiakin piparkakkuja tuli tehtyä, mutta niitä tuskin tulee syötyä. Ainakaan ihan vielä. Saatamme taas laittaa ne yule-puuhun koristeiksi ja syödä sitten puusta pikku hiljaa. Kävin muuten hakemassa sen kuusen tänään koulusta tullessani. Sain vielä suht halvallakin kun olin niin aikaisin liikkeellä eikä ketään vielä näin aikaisin kuulemma kuusta hae.

Mutta meikäläisellä kun on jostain kumman syystä ihan hullun täyteen ahdettu viikko tulossa ja tänään olikin sitten ainoa päivä, johon kuusen haun sai mahdutettua. Mutta vaikka se täyteen ahdettu onkin, kiva siitä on tulossa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti