perjantai 30. maaliskuuta 2012

Ahvenanmaa, day 2

Ja toinen päivä ruotsinkielen ympäröimänä. Tuntuu siltä kuin en kohta osaa enää puhua puhdasta suomea kun on selittänyt niin paljon suomen, ruotsin ja englannin sekasotkulla. Hirmuisesti väärinymmärryksiä ei kuitenkaan ole tullut ja varsinkin illalla ravintolakoululla oli ihania ihmisiä.

Tänään oli pitkä päivä. Kahdeksalta piti olla koululla ja meidät vietiin kierrokselle koulun ympäri. Se on aika törkeen mukava koulu. Luokkahuoneissa on jokaisessa (ainakin, joissa käytiin) mukavat tietokonetuolit tuoleina ja keittiö- ja ravintolatilat ovat isot ja siistit. Kierroksen jälkeen vaihdettiin työvaattet päälle ja aloitettiin työt. Olimme ravintolassa töissä lounaan läpi, jonka jälkeen saimme syödä (savuporotartaria, paistettua lohta ja sabayonnea jälkkäriksi). Meillä oli muutama tunti vapaa-aikaa ja palasimme illaksi taas töihin. Ja aloitimme syömällä päivällistä (jonkun näköistä lihakastiketta...) ja lopetimme syömällä... illallista(?) (italialaisen keittiön jämiä). Nälkään täällä ei ainakaan kuole.

Nyt olen vielä kateellisempi täkäläisten opiskeluravintolasta. Päivällä, lounaalla, heillä on kolmen ruokalajin ateria lautasannoksina jotka tarjoillaan koulun oppilaille ja opettajille, muistuttaa aika paljon oman koulun ravintolaa. Mutta illalla, niillä on täys a la carte lista perjantaisin ja lauantaisin, tiedä sitten onko se italian teeman antia vai onko täällä tälläistä aina, mutta jos on, niin tää on aivan upee paikka. Myönnetään että täällä ei käy samanlaisia asiakasmääriä kuin kotona, mutta silti. Ne on niin hienoi! Näil on viini- ja drinkkilistat ja ne käyttää aluslautasta kahvipannunkin kanssa!

Ja tietenkin piti käydä kiertelemässä kaupungilla siinä välissä kun sitä vapaa-aikaa oli. Se kukka kauppa oli ihana! Se oli iso, siel oli upeit kasvei ja kaikkee ihanaa ylimäärästä sälää. Siel oli jottai helmiäisen näkösiä palasia, joihin mä ihastuin ihan kauheesti (25 senttiä kipale!) ja jotka saatta ehkä tarttua messiin. Niiden kylmäkaappi leikoille oli ihan ku pieni puusta tehty kasvihuone, niin söpö. Sitte käväsin yhdessä kahvilassa, joka ruotsin opettajan mukaan on Maarianhaminan suosituin café. Silt näyttikin, se oli tupaten täynnä ihmisiä vauvasta vaariin (ja siis kirjaimellisesti, siel oli kaiken ikäisiä ihmisiä). Se oli sellanen ihana punanen puutalo, jossa oli valkoset ikkunanpielet.

Käväsin myös kattelemassa käsitöitä yhden museon lähettyvillä, mut museos en harmi kyl käyny. Aattelin kattoo mitä sellanen reissu maksais ja sit jos rahat riittää, ni kävästä maanantaina. Mut ne käsityöt oli ihania :)
Lopuksi kävin vielä siinä kirjakaupassa, jossa oli - 70% alennukset, mut oli hiukka hankala löytää mitään kiinnostavaa kun kaikki kirjat oli aboutirallaa ruotisiks ja ruotsin kielen taito ei ihan riitä kirjojen lukemiseen. Mut totesin et pakko käydä uudestaan kysymässä josko niilt löytyis taskukokoista ruotsin sanakirjaa. Mua alkaa pänniä ku en tunne muuta sanastoa ku ruokasanoja. Ehkä mä uskaltaudun ottamaan jonkun kirjan sieltä mukaan.

Oon yhtä kuollu tän päivän jälkeen ku mitä olin eilenkin. Huomenna saa onneksi nukkua pitkään ja minust vähän tuntuu et meikäläinen ei valvo kovin pitkään. Toisin ku jotku luokkalaisista, jotka ilmeisesti lähti bilettämään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti