perjantai 22. helmikuuta 2013

Iltausvan vanhaa & uutta hernekeitto ja laskiaispullia


 Iltausvan vanhaa & uutta hernekeitto

Tämä resepti on mukaelma perinteisestä hernekeitosta ja Yökönlehden äidin hernekeittoreseptistä.

- 1 pss kuivattuja herneitä (liotetaan yön yli)
- 1 prk kasvishernekeittoa
- 400 g jauhelihaa ruskistettuna ja maustettuna maun mukaan (minulla yrttisuola ja mustapippuri)
- muutama porkkana
- muutama valkosipulinkynsi
- muutama laakerinkehti
- kasvisliemikuutio
- 200 g yrttituorejuustoa
- 1 prk ruokakermaa
- tuoretta ruohosipulia

Tarjoillaan kuullotetun sipulin ja sinapin kanssa


1. Herneet liotetaan pussin ohjeen mukaan kylmässä vedessä yön yli. Sitten herneitä keitetään liuotusvedessä tunnin verran, pinnalle nousevaa vaahtoa kuoritaan pois.

2. Kun herneet ovat kiehuneet noin tunnin, lisäsin vettä, kasvishernekeittopurkin, liemikuution ja laakerinlehden. Annoin padan kiehua toisenkin tunnin ennen paloiteltujen porkkanoiden ja kypsennetyn ja maustetun jauhelihan lisäämistä. Jauhelihan voi maustaa vähän tavallista runsaammin. Valkosipulinkynnet lisätään murskattuina.

3. Juuri ennen syömistä keittoon lisätään vielä ruokakerma, yrttituorejuusto ja hienonnettu ruohosipuli. Annetaan vielä kiehahtaa.

Valmistusaika on hyvin summittainen, koska tehdessäni keittoa leivoin samalla 1,5 l pullataikinasta laskiaispullia ja 1 l taikinasta patonkia.



Kohonnut pullataikina




Arvaatteko, mikä näistä on Poikaystävän leipoma?


Valmiita pullia oli viitisen kymmentä. Hyvin katosivat, yhtään ei lopulta riittänyt pakkaseen saakka.

Valinnan mukaan vadelmahilloa, mantelitäytettä ja/tai kermaa
Minä olen aina syönyt pullani hillolla, kunnes pari vuotta sitten kokeilin mantelitäytteen kanssa ja ihastuin siihen. Nyt syön molempia - tosin mantelia mieluiten vain itsetehtynä.

Mantelitäyte laskiaispullille
Ohje "Kotiruoka" -kirjasta, 80.painos

- 150g mantelimassaa (tai 1 dl jauhettuja manteleita ja 1 dl tomusokeria)
- noin 1 dl kermaa (tai maitoa)
- pullan sisusta

Leikkaa pullista (n. 15 kpl) kansi ja koverran hieman sisustaa kulhoon. Sekoita joukkoon raastettu mantelimassa tai jauhettu manteli ja sokeri. Lisää kermaa (tai maitoa) ja sekoita tahna notkeaksi. Täytä pullat.
(Itse olen aina käyttänyt kermaa ja uskon että maku on parempi kuin maidolla tehdyssä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti