maanantai 7. tammikuuta 2013

Blinit (Linnit)

Blinit ovat ohukaisten venäläisiä, hyvin läheisiä sukulaisia. Eroja ohukaisiin nähden ovat taikinan hapatus ja valmiin taikinan kuohkeus. Pakanallisina aikoina blinit oli omistettu slaavien auringonjumala Jarilolle. Minä paistoin näitä Yökön toiveesta Yulepöytään (sopii Yulen symboliikkaan auringonjuhlana myös) ja sitten uudestaan uudenvuodenpäivänä kun ensimmäisellä kerralla lisäsin vahingossa kananmunat sellaisenaan ja halusin nähdä miten taikina eroaa tarkalleen ohjeen mukaan tehtynä. Erona oli lähinnä taikinan kuohkeus, muuten olivat aika samanlaisia ja hyvänmakuisia yritelmiä molemmat. Kuvat jälkimmäiseltä tekokerralta, kuvausapuna Poikaystävä <3

1. vaihe

-3 dl maitoa
-15 g hiivaa (noin 1/3 palaa)
-2 dl tattarijauhoja
-1 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva haaleaan maitoon. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä taikina leivinliinalla ja anna sen odottaa huoneenlämmössä yön yli, vähintään neljä tuntia.

Noin 15 tuntia seissyt taikina.
2. vaihe

-2 dl kiehuvaa maitoa
-3/4 dl kermaa
-1 tl suolaa
-2 kananmunaa (keltuainen ja valkuainen eroteltuna)

Lisää kiehuva maito, kerma ja suola taikinaan.

Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Lisää keltuaiset taikinaan.



Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto taikinaan kevyesti sekoittaen.


 

 Paista taikinasta blini- tai ohukaispannussa paksuja blinejä.





Perinteisesti blinit tarjoillaan esimerkiksi suolatun mädin, hienonnetun (raa'an) sipulin ja smetanan tai kermaviilin kanssa. Me olimme kuitenkin vähemmän perinteisiä ja teimme lisäkkeeksi yrttituorejuustosta ja vaahdotetusta kermasta 1:1 seoksen. Oli hyvää ^.^


Ohje teoksesta Kotiruoka (toim. Kaisa Isotalo ja Raija Kuittinen, uudistettu 80. painos vuodelta 2010)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti