tiistai 6. joulukuuta 2011

Kuivatut appelsiinit

Yule-koriste projekti jatkuu edelleen. Kun tuossa viimeksi askartelimme, laatikoistani löytyi yksi vanha, tummunut ja kurttuinen kuivattu appelsiini ja totesimme Iltausvan kanssa ohimennen että niitäkin olisi mukava saada puuhun roikkumaan. No, tuumasta toimeen seuraavana vapaana hetkenä. Tuommoisia niistä nyt tuli.
Kuivatin appelsiinit uunissa, kerrostalo asunnossa on vähän hankala muualla kuivata. Kahdesta appelsiinista sain pellillisen verran viipaleita. Löysin hyvän ohjeen Kotivinkin sivuilta, jonka laitan myös tähän:

"Viipaloi appelsiini terävällä veitsellä noin 3 mm paksuisiksi viipaleiksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. 

Voit siivilöidä viipaleille hieman tomusokeria. Sokeri saa viipaleet loistamaan erityisen kirkkaina. 

Kuivata uunissa kiertoilmatoiminnolla 75 asteessa ja tavallisessa uunissa alle 100 asteessa 3-5 tuntia. 
 Jätä uunin luukun väliin lusikka niin, että appelsiineista haihtuva neste pääsee pois uunin raosta. 

Samalla ohjeella voit kuivata myös sitruuna- ja limettiviipaleita."

Lämpötila ja aika ovat sitten uunikohtaisia. Koska meidän rakas uunimme on luultavasti yhtä vanha kuin tämä 60- luvulla rakennettu talo, niin voitte kuvitella että tehot ovat sitten sen mukaiset. Appelsiinien kuivaaminen venähti parilla tunnilla. Mutta hyviä niistä tuli, ja todella kauniita. Ja tomusokeri ilmiselvästi toimii, sillä väri on pysynyt ihan julmetun kauniina.


Narua tai lankaa voi pujotella neulan kanssa tai sitten tehdä kuten minä ja tehdä pienet reiät varovasti hedelmälihaan jollain terävällä työkalulla, itse käytin ihan saksia. Varovainen kannattaa olla sillä appelsiinit ovat hauraita kuivuttuaan varsinkin jos niistä tekee yhtä ohuita kuin nämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti