perjantai 8. syyskuuta 2017

Kasviterraario

Joskus useampi vuosi sitten, kun opiskelin Tuorlassa puutarhurin perustutkintoani ja opiskeluni olivat lopuillaan, rakensin päättötyökseni kasviterraarion. Ja siitä tuli aika onnistunut mielestäni, vaikka muutaman kasvin kanssa olikin pieniä kömmähdyksiä. Se myös kulki mukanani pari kolme vuotta, mutta otti lopulta nokkiinsa kun muutin Usvan kanssa yhteen. Meidän olohuoneemme saattoi olla liian aurinkoinen sille, vaikka yritinkin löytää sille suojaisamman paikan.

Joka tapauksessa kasviterraariota minulla ei ole ollut useampaan vuoteen ennen kuin nyt. Sain viime keväänä innostuksen puuskan ja koska totesin omaavani tavallista enemmän energiaa kuin viimeisenä kahtena vuotena ylipäätään kiitos migreenin, ryhdyin jopa tuumasta toimeen. Silloin en tietenkään tajunnut ottaa kuvia, mielessäni kun ei käväissytkään että saisin jossain vaiheessa aikaiseksi pävittää Pakanakotoa. Mutta muutaman kuvan otin kun terraario oli "valmis".


Valmishan tuo ei ole laisinkaan. Sieltä puuttuvat vielä ne muutamat kasvit jotka haluan sinne, vaikken välttämättä tiedäkään vielä mitä kasveja nuo ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Aion (ainakin kokeilla) istuttaa terraarioon maaorkidean (Ludisia discolor) jahka löydän sellaisen, mutta joudun odottamaan talvea, sillä silloin niitä on saatavilla kaupoista. Juuri nyt, ludisiaa ei löydä mistään. Muita kasveja, joita terraariossani tällä hetkellä asustaa ovat muratti (Hedera helix) ja rönsylilja (Chlorophytum capense). Kirjavalehtisen muratin löysin sattumalta ruokakaupasta ja rönsyliljan sain pistokkaana äidiltäni. 

Rönsylilja
MurattiMinulla oli siellä jossain vaiheessa kesää hetken aikaa pesäraunioinen, mutta jokin, mahdollisesti kosteustasapainon heilahdus, teki siitä selvää ennen pitkää ja jouduin luovuttamaan sen suhteen. Tällä viikolla löysin uuden kasvin, kääpiökissuksen (Cissus striata), joka pääsee kokeilemaan onneaan terraarioon. Se oli melko runsaskasvuinen tapaus, joten jouduin hieman leikkelemään pisimpiä köynnöksiä pois, jottei se tuntuisi aivan kokonaan valtaavan kasvualaa.

Toivon että kasvini viihtyvät terraariossani, juuri vähän aikaa sitten ostamani kasvilampun loisteessa varsinkin kun on talvi tulossa. Laskeskelin että jos hankin tuonne sen pienehkön ludisian kun niitä vihdoin on saatavilla, siellä olisi varmaankin tilaa vielä yhdelle kasville. Ehkä jollekin saniaiselle. En tiedä haluanko koittaa toista pesäraunioista vaikka sen heleänvihreät ja yhtenäiset lehdet sopivisivatkin mainiosti näiden muiden joukkoon. Saapi nähdä.

Terraarion toisesta kulmasta kääpiökissuksen kanssa.

4 kommenttia:

 1. Oih, ihana. Mä oon miettiny kasviterraariota joskus silleen laiskasti, mutta en oo viitsinyt ees harkita oikeasti toimivani asian suhteen.
  Tää on kyllä todella nätti.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ^.^ Asiaa helpotti että äidillä oli vieläkin meidän vanha akvaario pyörimässä sen nurkissa, ei tarvinnut sitä lähteä etsimään :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin olis vanha akvaario tyhjillään... Mun suurin toiveeni tosin on paludaario.

   Poista
  2. Ooh! Joo! Sellanen olis ihan mahtava! Itsekin leikitellyt joskus ajatuksella sellaisesta, mut Kasviterraario on vähän vaivattomampi, ainakin kun on kerran jo sellaisen tehny :3

   Poista